Het voormalige SDMP duikcentrum aan de zuidkant van de Maarsseveense Plas is failliet gegaan en in januari 2013 overgenomen door Outdoor Inn. De meeste verenigingen die vroeger bij SDMP zaten zijn al vertrokken. Momenteel wordt er nog gedoken door Nautilus op zondagochtend.

Deze website blijft in de lucht voor historische redenen, maar wordt niet meer bijgehouden.


Duikgebied

De Maarsseveense plas is in de jaren zestig ontstaan door de onttrekking van zand voor de bouw van wegen en nieuwe woonwijken. Een kwel voedt de plas met schoon water van constante temperatuur. In het 35.000 m2 grote duikgebied van het duikcentrum is de overigens kale bodem aangekleed met een navigatieparcours van autobanden en diverse wrakken, een kraanhuis, apenkooi, tunnels, zeil- en roeiboten en een motorcruiser. Oefenplatforms op 6, 10 en 20 meter bieden een veilige en stofvrije omgeving voor oefeningen. Een brede trap met leuning maakt het eenvoudig om met duikuitrusting het water in en uit te gaan. Op het einde van de steiger ligt een PVC-pijp waar men de rol achterover kan oefenen.
Midden in het duikgebied ligt onze trots, het nieuwe onderwaterhuis. Deze 50 ton wegende constructie werd in april 2009 door de Genie afgezonken op 13 meter diepte en vormt nu een interessant object voor bijvoorbeeld wrakduikoefeningen.


De plas kent een gezonde visstand: snoek, baars, paling, amerikaanse en spaanse rivierkreeftjes en een bijzondere soort zoetwaterkwalletjes zijn hier elk jaar gedurende het seizoen te zien. De rietkraag biedt beschutting aan jonge vis en allerlei ongewervelden.

Faciliteiten

  • Centraal gelegen ten noorden van Utrecht is het duikcentrum altijd goed bereikbaar.
  • Parkeren op het uitgestrekte parkeerterrein voor de deur is gratis.
  • Zalen voor 5 tot 32 personen, voorzien van netwerk en projectie-materialen en ondergebracht in een aparte vleugel van het gebouw bieden een rustige omgeving voor cursussen en vergaderingen.
  • Het duikcentrum beschikt over verwarmde dames- en herenkleedkamers met warme douches, zodat bezoekers zich altijd droog en comfortabel kunnen omkleden.
  • De bar biedt diverse frisdranken, bieren uit de fles en tap, wijn en sterke alcoholische dranken. Ook kunnen bezoekers hier hun waardevolle spullen in bewaring geven. In de keuken worden diverse kleine hapjes uit de frituur, magnetron of tostirooster bereid.
  • Twee Bauer compressoren (bouwjaren 2000 en 2001) leveren de lucht voor het onderwaterhuis en beide vulpanelen: Het enkelvoudige 24-uurs paneel aan de buitenkant van het pand, en het viervoudige paneel dat beschikbaar is tijdens openingstijden. Tien bufferflessen van 69 liter met een werkdruk van 280 bar zorgen dat er altijd voldoende lucht beschikbaar is. Beide panelen werken op muntjes. Tijdens openingstijden kan bij de geldwisselmachine papiergeld (biljetten van 5, 10 en 20 euro) worden omgewisseld naar 0,50 eurocent munten.
  • Draadloos en bedraad internet is beschikbaar in het grand café en op het terras.
  • In de EHBO-ruimte vindt u een defibrillator, zuurstof, verbandkoffer en brancards.
  • Met de zespersoons recompressietank geeft u een bijzondere invulling aan uw bezoek aan het duikcentrum.

    Gastduikers

    Gastduikers (individuele buddyparen en groepen tot 15 personen) kunnen na reservering terecht in het duikcentrum en de duikplas. Reserveren is nodig omdat we dan kunnen zorgen dat het hek open is en de bar bemand wordt.

    Alleen op zaterdag: Als de agenda nog niet is volgeboekt kunnen individuele buddyparen ook zonder reservering komen.

    De reguliere openingstijden van het duikcentrum zijn:

  • Maandag t/m vrijdag: 19:30 tot 22:00 uur
  • Zaterdag: 9:00 tot 12:00 en 13:00 tot 17:00 uur
  • Zondag: 11:00 tot 13:30 uur

    U bent tijdens deze uren te gast bij een van de verenigingen die het duikcentrum gebruiken.
    Andere tijden en bezoekersaantallen zijn mogelijk in overleg. Neem hiervoor contact op met Jantien de Ruiter via 0346-563599 of reserveringen[at]duikcentrummaarsseveen.nl.

    Maak uw reservering via ons online reserveringssysteem.

    De kosten voor het gebruik van het duikcentrum en de duikplas bedragen € 7,50 per persoon, bij aankomst te betalen aan de bar.

    Gastduikers zijn zelf verantwoordelijk voor hun inschrijving op de aanwezige lijsten op het duikcentrum. Zij duiken op eigen risico en verplichten zich te duiken volgens de richtlijnen voor veilig duiken.

    Een bijzondere mogelijkheid is het bezoeken van de zespersoons recompressietank van de Stichting Recompressietank Maarsseveen. Voor informatie hierover kunt u contact opnemen met Riet van Galen, tel. 035-5823851.

    Geschiedenis

    Stichting Duikcentrum Maarsseveense Plassen (SDMP) werd 35 jaar geleden opgericht door leden van onderwatersportverenigingen Nautilus uit Utrecht en de Gooise Onderwatersportvereniging uit Bussum. Beide verenigingen gebruikten de Grote Maarsseveense Plas als trainingsfaciliteit voor hun opleidingen en/of het bijhouden van duikervaring. Het eerste verenigingsgebouw (een tweedehands aangekocht houten schooltje) omvatte een paar kleine kleedruimtes, een horecavoorziening en een buitenterras. 13 jaar later werd opnieuw een tweedehands schoolgebouw aangekocht dat al een stuk groter moest zijn. Het gebruik van het duikcentrum nam toe naarmate meer verenigingen uit de omgeving van Utrecht zich aansloten bij SDMP en ook gastduikers de mogelijkheid kregen om het centrum te bezoeken.

    Het huidige duikcentrum wordt 7 dagen per week gebruikt, op doordeweekse dagen 's avonds en in het weekend overdag. In 2001 heeft de gemeente Maarssen besloten het bestemmingsplan voor de recreatieplassen en met name de zogenaamde landtong te herzien. Vier jaar later waren het survivalcentrum van Outdoor Inn en het haventje een feit. Ook het onderwatergebied van de SDMP is opnieuw ingericht: een nieuwe 30 meter lange steiger, een duikplatform en instructieplatform zijn geplaatst. In 2006 komen het recreatieschap en de SDMP steeds nader tot elkaar zodat een nieuw onderwatersportcentrum gebouwd kan worden. De bouw hiervan is in 2007 begonnen en nadert nu zijn voltooiing.